Jin Shin Jyutsu

a mindful touch

Wat is Jin Shin Jyutsu?

Shin Jyutsu is een universele kunst om geest, lichaam en ziel te harmoniseren. Begin 1900 is deze kunst herleefd door Meester Jiro Murai in Japan. Nadat hij een levensbedreigende ziekte te boven was gekomen met behulp van mudra's, besteedde Meester Murai de rest van zijn leven aan onderzoek en ontwikkeling van Jin Shin Jyutsu, dit aan de hand van intensieve ervaringen en bronnen, inclusief de Kojiki. Deze kennis is doorgegeven aan Mary Burmeister, die het in de jaren 1950 naar de Verenigde Staten meenam, het verrijkte met eigen inzichten, en er een uitgekiend systeem-niet-systeem van maakte.

De toepassing is een uiterst zachte methode, waarbij over de kleding, een lichte aanraking van de handen gebruikt wordt. De beoefenaar luistert vooral naar het lichaam. Wie ooit meditatie heeft beoefent, weet hoe ingrijpend die stilte kan werken. Jin Shin Jyutsu kun je dus goed vergelijken met een soort van mindful touch. Steeds meer ervaar je dat we verbonden zijn met een Universele Energie die het lichaam genereert en re-genereert.

Door het beoefenen van Jin Shin Jyutsu gaan we diep ervaren hoe houdingen een invloed hebben op alle niveaus van ons zijn. We leren ook aanvaarden dat de kracht en de verantwoordelijkheid voor het hele process bij ons kan liggen. Jin Shin Jyutsu kan worden toegepast als Zelf-hulp of door een opgeleid beoefenaar. Een sessie duurt over het algemeen een uur. Naast de behandelingen is Jin Shin Jyutsu in een van zijn aspecten een schitterende filosofie. Zowel voor wie verdieping zoekt in zijn eigen zieleroerselen als voor wie verdieping zoekt in de samenhang erbuiten, brengt ze continu verhelderend soelaas.

De handen worden in een bepaalde volgorde op bepaalde zones geplaatst (deze worden, niet zomaar, veiligheidsenergiesloten genoemd). Een sessie wordt over het algemeen als heel aangenaam ervaren. Voor wie nog graag denkt in het klassieke concept van ziekte, is het een waardevolle aanvulling op de reguliere geneeskunde. Voor wie al een tipje van de sluier heeft opgelicht, is het een onuitputtelijke bron.